You are here: Home / O nama

O nama

« Okusi Hercegovinu » je prva organizacija u BiH koja se 2006. godine počela baviti valorizacijom tipičnih i tradicionalnih proizvoda te promocijom regionalnog pristupa u razvoju eno gastronomskog turizma.

Udruženje « Okusi Hercegovinu» nastalo je zalaganjem grupe entuzijasta iz Hercegovine sa ciljem očuvanja tradicionalnih poljoprivredno – prehrambenih i zanatskih proizvoda, te promocije teritorija Hercegovine. Svojim radom Udruženje je omogućilo mnogim poljoprivrednicima i zanatlijama sa područja Hercegovine da poboljšaju svoju radnu sredinu i standard proizvodnje. Dat je tako značajan doprinos valorizaciji hercegovačkog sira iz mijeha i Livanjskog sira, graha poljaka, vina Žilavke i Blatine, te brojnih drugih tradicionalnih i tipičnih proizvoda.

Početno djelovanje poprimilo je nove dimenzije uspostavljanjem mreže aktera koji na području Hercegovine djeluju u nekom od domena ruralnog razvoja. Tako Okusi Hercegovinu, danas među svojim članovima, broji značajna udruženja, zadruge, i subjekte koji učinak djelovanja Udruženja čine relevantnijim (npr. Udruženje za posao i poduzeništvo LiNK, Udruženje organskih proizvođača Eco-Line, Udruženje Hercegovački sir iz Mijeha, Pčelarska zadruga Žalfija, Udruženje proizvođača Livanjskog sira CINCAR itd.).

Udruženje je aktivan učesnik domaćih i inostranih projekata i svoju budućnost vidi, kao nezaobilazan faktor u ovom sektoru na području Hercegovine, u jačanju učešća u projektima integrisanog ruralnog razvoja te u jačanju partnerstava na državnom i na međunarodnom nivou.

Sjedište Udurženja nalazi se u Mostaru ali njegovo djelovanje obuhvata cijeli region Hercegovine.
U cilju komercijalizacije Udurženje je osnovalo društvo sa ograničenom odgovornošću « Okusi Hercegovine d.o.o» sa sjedištem u staroj jezgri grada Mostara a koje ima za cilj pospješiti dostupnost i vidljivost tradicionalnih proizvoda na tržištu i plasirati ih na isti.

Comments are closed.

Scroll To Top