You are here: Home / Novosti / ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA UZAJAMNO GARANCIJSKOG DRUŠTVA „ISKRA 1“

ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA UZAJAMNO GARANCIJSKOG DRUŠTVA „ISKRA 1“

Danas 20.10.2016. god, kada svijet već 68 godina obilježava Internacionalni dan štedno-kreditnih zadruga, u Mostaru je održana osnivačka Skupština Uzajamno garancijskog društva ISKRA 1“, prve štedno-kreditne zadruge u Bosni i Hercegovini.
Osnivači Uzajamno garancijskog društva su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Udruga poduzetnika i poslodavaca UPIP Žepče, Udruženje Okusi Hercegovinu, Naša Perspektiva, te pojedine članice Mreže organizacija za ekonomski razvoj BiH – LEDnet, kao i istaknuti pojedinci, njih 13 ukupno s područja cijele Bosne i Hercegovine.
Cilj formiranja novog finansijskog instrumenta je pomoć razvoju malog i srednjeg poduzetništva, posebice proizvodnih mikro poduzeća i samozaposlenosti, s ciljem povećanja zaposlenosti, smanjenja siromaštva i povećanja socijalne uključenosti. Djelovanje finansijskog instrumenta će biti zasnovano na zadružnom principu s tim da će sadržavati i elemente uzajamnog garantiranja i socijalnog osiguranja.
Na Osnivačkoj Skupštini, usvojeni su osnivački akti, izvršen izbor članova Nadzornog Odbora iz reda osnivača, dok je za direktora zadruge imenovan prof. dr. Vjekoslav Domljan iz Mostara, a Enver Sarvan iz Modriče za predsjednika Skupštine.

Comments are closed.

Scroll To Top