You are here: Home / Tradicionalni proizvodi / Sir škripavac

Sir škripavac

“dok ga jedeš možeš čuti melodiju,
sličnu zvuku cvrkuta pri izlasku sunca”
(Dragana, proizvođačica sira škripavca)

Ukoliko jedan proizvod postane simbol jednog mjesta, to je zato što u sebi nosi boje, okuse, povijest i zvukove tog mjesta. Upravo je zvuk osnovna karakteristika škripavca, sira “koji škripi”, a čije ime dolazi od onomatopejskog glagola škripati, jer se pod zubima osjeti blago škripanje.

Sir od sirovog ovčijeg ili kravljeg mlijeka može se konzumirati odmah nakon perioda sazrijevanja koji traje od deset dana do dva mjeseca, u zavisnosti od vlažnosti zraka i vjetra.
Ručno obrađivan prema praksi koja se prenosi s generacije na generaciju, škripavac predstavlja specijalitet područja južne Hercegovine, a moguće ga je kupiti direktno od priozvođača ili na prelijepim tržnicama između Trebinja i Ivanice.

Detaljan opis se nalazi ispod slika.

Izgled

Picture 1 of 12

Svježi škripavac, okruglog oblika, ima homogenu bjelkastu boju, no u zavisnosti od zrenja, klime i tehnike obrade može biti blijedo žute, skoro zlatne boje. Nepravilan oblik koji nastaje kao posljedica brzog cijeđenja sirutke, vlažnost koja prodire u mlađe forme i male rupice slične podzemnim kanalima, izgledaju skoro kao reljef obližnje pećine Vjetrenica. Možda i nije slučajnost da ova dva najvažnija dragulja s ove strane Dinarskih Alpa toliko sliče.

Područje proizvodnje:

Trebinje, Ivanica, Slavogostići, Gacko (BiH)

Recepti:

Prijesnac

Comments are closed.

Scroll To Top