You are here: Home / Tradicionalni proizvodi / Stari zanati / Vez

Vez

Kod nas postoje mnogi tradicionalni motivi za vez, ali također i mnoštvo novijih motiva i načina rada, jer je vezenje bilo moderno pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. U tom periodu su popularni časopisi izdavali takozvane šeme za vezenje i velik i dio ženske populacije je na taj način provodio slobodno vrijeme.

Danas je situacija prilično različita. Premda su mlade generacije modnih dizajnera otkrile vrijednost veza i rado apliciraju interpretacije starih, tradicionalnih motiva vezenja to nije dovoljno da bi se ova radinost doista ponovno afirmirala. Danas se još samo rijetke starije žene bave ovim zanatom i postoji bojazan da bi ova duga tradicija rada hercegovačkih žena mogla izumrijeti.

Ispod slika se nalaze detaljni opisi.

Vez

Picture 1 of 7

Vez je sigurno jedna od najstarijih radinosti, ali za razliku od nekih drugih aktivnosti stari vezovi se nisu očuvali, pa je danas teško napraviti iscrpnu povijest ovog oduvijek pretežno ženskog zanata. Postoje djelići veza koji potiču još iz starog Egipta, ali je najvjerojatnije da vez vuče svoje porijeklo iz Kine odakle se proširio na ostatak svijeta, između ostalog i Hercegovinu.

Comments are closed.

Scroll To Top